Website-onderhoud voor WordPress
In het kort
Dit krijg je voor een vast bedrag per jaar:
- ik maak je website minimaal wekelijks (vaker als dat noodzakelijk is) volledig actueel. De WordPress-versie, alle plugins en thema’s worden naar de nieuwste versie geüpdatetet;
- ik zorg dat je site beveiligd is en blijft door extra veiligheidsopties in te bouwen (zoals security headers en andere technieken);
- je website wordt gemonitord, in ieder geval tijdens werkuren, om te zien of hij online blijft;
- een wekelijkse audit houdt regelmatig een check op verdachte bestanden en andere fouten “onder de motorkap;”
- externe backups leveren extra zekerheid – de gegevens van je website blijven bewaard, zélfs als er iets gebeurt binnen de hosting.
Zo blijft je website veilig, actueel, opgeruimd en online.
Voor iedereen
- beveiliging
- monitoring
- externe backups
- voor WordPress-sites
- niet voor webwinkels of zeer complexe sites
Voor klanten
- beveiliging
- monitoring
- externe backups
- voor WordPress-sites
- niet voor webwinkels of zeer complexe sites
- in combinatie met ontwerp en/of hosting
Overzichtelijk. En voordelig.
Wil je wat preciezer weten hoe het zit? Lees dan even door.
Wat doet mijn onderhouds­pakket voor jou en je website?
De lange versie
1 Houdt de boel op orde. Alles blijft netjes, overzichtelijk, actueel.
De WordPress-versie, alle plugins en thema’s worden minimaal wekelijks bijgewerkt naar de meest actuele versie.
Doet ‘netjes’ ertoe? Ja, voornamelijk voor de aspecten die hierna aan bod komen – veiligheid, betrouwbaarheid. Maar zelf werk ik sowieso het liefst in een omgeving die overzichtelijk is, en het verkleint de kans dat er dingen zoek raken, over het hoofd gezien worden en in dit geval: je website vertragen.
Blijft alles netjes? Als ik niet de enige ben die toegang heeft tot de site (jij/jouw bedrijf houdt de site deels zelf bij), is het natuurlijk ook afhankelijk van wat je er zelf in stopt.
2 Dat alles actueel blijft, zorgt ervoor dat alles blijft werken – je bezoekers blijven op die manier altijd zien wat jij bij het bouwen van de site bedoelde dat er te zien zou zijn.
Lijkt vanzelfsprekend, maar doordat onderdelen van de structuur van de (WordPress-)website veranderen, kan het soms dat de weergave een beetje wordt gewijzigd. Zou het niet handiger zijn als dat niet zo zou zijn? Gewoon niks veranderen – hij deed het toch?
Ja, dat zou handig zijn, maar door het steeds verder ontwikkelen van mogelijkheden wordt er steeds weer een nieuwe versie aangeleverd van vrijwel alles waaruit je website bestaat. Deels om nieuwe mogelijkheden te bieden, wat je fijn zou kunnen vinden, of niet. Maar deels ook, en dat is in ieder geval belangrijk, vanwege:
Jawel, het grote V-woord. Wij moeten ons immers beschermen tegen – nou ja, tegen alles.
Met alle flauwigheid op een stokje, er is een reëel risico dat je website wordt binnengedrongen door een hacker of een bot en dat daarmee schadelijke bestanden worden geplaatst. Dat gebeurt, en bepaald niet alleen bij hele grote bedrijven met complexe websites. En het kan vervolgens verschillende gevolgen hebben, maar geen ervan is prettig.
Om dat soort aanvallen te weren moet dus elk onderdeel van je site actueel gehouden worden.
Maar dat beveiligen bestaat uit meer, een vrij groot aantal verschillende onderdelen. Grofweg doet dat het volgende. Ervan uitgaande dat je website een soort gebouw is:
- moeten er degelijke sloten op alle deuren zitten;
- moeten die deuren steeds weer op slot als je naar binnen of naar buiten bent geweest;
- moet er iemand in de gaten houden of er opengedaan wordt als er aangebeld wordt;
- moet er af en toe gecheckt worden of er niet iets via het wc-raampje naar binnen is gegooid waarvan niemand had gedacht dat het kwaad kon, maar wat toch wel heel erg begint te stinken.
Om dat te bereiken gebruik ik een combinatie van beveiligingsscripts, controle op inloggen, checks op wijzigingen van de code van de site en meer.
4 Houdt in de gaten of de website wel online is.
Dat gaat niet alleen om beveiliging. Als je site opeens niet online is, kan dat met verschillende dingen te maken hebben. Je zou gehackt kunnen zijn, het kan ook een technische fout zijn.
Maar of het nou om de veiligheid van de site gaat of niet, je wilt sowieso zichtbaar blijven. Daarom is het fijn als dat ergens in de gaten gehouden wordt.
5 Extern opgeslagen backups.
Natuurlijk geldt voor alle digitale informatie dat het belangrijk is dat die geregeld een backup krijgt. De standaard backups van je hostingbedrijf worden meestal ook op de servers van je host opgeslagen. Om er ook bij te kunnen als je daar om welke reden dan ook geen toegang toe hebt, is het goed om backups (ook) elders op te slaan.
Ik zorg voor veilige backups op een externe server, ook weer minimaal wekelijks geactualiseerd.
Nog wat details
Dit gaat er gebeuren:
Als ik het onderhoud en beveiling van je site ga doen:
- check ik de site nog eens grondig,
- installeer extra barrières als dat nodig is,
- en check ik vervolgens minimaal wekelijks alle onderdelen van de website en zorg dat ze actueel zijn.
- dat doe ik eerder als ik zie dat er een zeer belangrijke nieuwe update is.
Altijd als ik je site bijwerk, doe ik dat met een backup achter de hand, en check ik goed of alles soepel blijft draaien – vooraf, en voor de zekerheid nog eens als de wijzigingen gedaan zijn.
Hoe vaak precies?
Onderhoud van je website doe ik minimaal eens per week, vaker als dat nodig is.
Vaker indien nodig, wil zeggen: ik ken je site goed, en kan beoordelen of een update een paar dagen kan wachten, of direct uitgevoerd moet worden. Soms is het juist beter om eerst te zien of alle nieuwe mogelijkheden van een plugin wel goed uitpakken – alleen natuurlijk als er geen risico verbonden is aan een dag of paar dagen uitstel.
Monitoring gebeurt elke werkdag, gemiddeld minimaal elk uur overdag, meestal vaker.
Niet 24/7?
Nee, er zijn aanbieders waar dat kan, maar niet bij mij.
Continue beschikbaarheid, monitoring en actualisering is zéér arbeidsintensief. Daarmee is het heel veel duurder. De noodzaak daarvoor is er vooral bij websites die erg groot zijn, dagelijks continu worden aangepast en/of veel gebuikers hebben.
Voor een website zoals ik die maak, pakt het meestal uit in het voordeel van mijn aanbod. Denk ik dat je echt beter af bent met voortdurende bewaking en beschikbaarheid, dan raad ik je een andere oplossing aan.
Voor iedereen
Voor klanten
Wil je me iets vragen, of is er een probleem?
Ook voor iets wat niet direct aan beveiliging en onderhoud gerelateerd is: ik ben bereikbaar op werkdagen, tijdens werktijden (maandag tot en met vrijdag, van ca. 9.00-18.00). Meestal krijg je op die dagen binnen een paar uur antwoord, sowieso binnen 24 uur.
Onderhoud en beveiliging zorgen voor het voorkomen van kritieke problemen, wat de noodzaak om op stel en sprong brandjes te gaan blussen erg beperkt.